sunnuntaina, syyskuuta 07, 2014

Haka luonnetestissä

Pikku Haka kävi eilen luonnetestissä Haukiputaalla. Tuomarit: Reijo Hynynen ja Jari Keinänen. Ihan mahottoman mielenkiintoinen oli nähä mitä  Hakan pidättyväisyyden ja varautuneisuuden alta paljastuisi vai paljastuisko mitään. Testi oli hyvin Hakan näköinen ja tuloskin totuudenmukainen.


Kuvat: Sari Heiskala

Reilu pari vuotta sittenhän Vipu kävi samassa paikassa samoilla tuomareilla testissä. Vipu oli silloin reilu 5 V. ja Haka on nyt 3 V. Hauskaa testissä oli se, että arkielämässä aivan erilaiset koirat saivat melkein samat pisteet.

Hakan osa-alueet:

Toimintakyky +1 kohtuullinen
Terävyys +1 pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +1 pieni
Taisteluhalu +2 kohtuullinen
Hermorakenne +1 hieman rauhaton
Tempperamentti +3 vilkas
Kovuus +1 Hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2b luoksepäästävä, hieman pidättyväinen
Laukauspelottomuus +++ laukausvarma

Pisteitä 155 +++.


Vipun osa-alueet:

Toimintakyky +1 kohtuullinen
Terävyys +1 Pieni ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua
Puolustushalu +3 Kohtuullinen, hillitty
Taisteluhalu +2 kohtuullinen
Hermorakenne +1 hieman rauhaton
Tempperamentti +3 vilkas
Kovuus +1 hieman pehmeä
Luoksepäästävyys +2a Luoksepäästävä, aavistuksen pidättyväinen
+++ laukausvarma

157 p.


Suurimmat erot arkielämässä näkyy ehdottomasti niiden vilkkaudessa. Vipu on kuin sähköjänis ja Haka rauhallinen länderiksi. Samoten luoksepäästävyydessä on huima ero. Vipu on hyvin luottavainen vieraisiin ihmisiin ja Haka taas pidättyväinen ja miettii ensin kannattaako vieraaseen tutustua. Haka ottaa lunkisti pelottavat asiat ja menee paljon nopeammin katsomaan "mörön", kuin Vipu. Vipulla on enemmän moottoria, eikä se luovuta ennen kuin on asian oppinut. Haka taas helposti ns. sammuu, jos ei heti tajua.

Suuntaa antavahan tosiaan luonnetesti on, eikä kannata  pelkästään tuijotella loppupisteisiin tai osa-alueenkaan pisteisiin. Mä olen kuitenkin sitä mieltä, että testistä saa tärkeää lisäinfoa koiran luonteesta, jos sitä osaa tulkita oikein. Meillä kaikki tulevat koirat tulevat käymään testissä (harmittaa tosi paljon, ettei Kampi aikanaan käynyt).

Tässä testin videot: http://nelikot.kuvat.fi/kuvat/Videot/Luonnetesti_6.9.2014/. Tuomarin sanallinen arvostelu kertoo paljon Hakan luonteesta :)

Ei kommentteja: